Možete li zamisliti život na 220. katu?

Možete li zamisliti život na 220. katu?

Cijeli grad u jednom neboderu! Samoodrživi Sky City u kineskoj pokrajini Hunan treba za sedam mjeseci izrasti u grad za 30.000 stanovnika

Neboder sa 4450 stanova, trgovinama, poslovnim prostorima, hotelom, školama, bolnicom, staračkim domom, sportskim centrima, teatrima, šetnicama, parkovima, vertikalnim organskim farmama i heliodromima. U novoj najvišoj zgradi na svijetu, s 838 metara visine, predviđeni su svi gradski sadržaji osim – groblja.

Možete li zamisliti zgradu u koju stane cijeli grad veličine Vinkovaca? Kopanje temelja za takvu kuću stotinjak kilometara od Changsha, glavnog grada kineske pokrajine Hunan, započelo je 20. srpnja, a završetak novog najvišeg nebodera na svijetu, deset metara višeg od razvikanog Burj Khalifa u Dubaju, predviđeno je u travnju 2014. godine. Da, samo sedam mjeseci za gradnju 838 metara Sky Cityja, sa 220 katova, šest podzemnih etaža i 1,2 milijuna četvornih metara površine za 30.000 stanovnika. Za razliku od Sky Cityja, Burj Khalifa gradio se punih šest godina.


Nebeski grad šokirat će svijet

Samoodrživi Sky City svemirskom brzinom izrasta u grad sa 4450 stanova, shopping centrima, poslovnim prostorima, hotelom sa 250 soba, 5 škola, bolnicom, staračkim domom, sportskim centrima, 6 košarkaških i 10 teniskih igrališta, bazenima, teatrima, koncertnom dvoranom, 10 kilometara šetnica, parkovima, vertikalnim organskim farmama i 17 heliodroma te 96 putničkih dizala plus teretni. U zgradi su tako predviđeni svi gradski sadržaji osim – groblja.

Tvrtka Broad Sustainable Building, kratko BSB, u početku je planirala neboder visine mnogo skromnijih 666 metara, ali lokalne vlasti željele su imati najvišu zgradu na svijetu. Neka se pročuje pokrajina Hunan i dokaže kineska inovativnost. Sama BSB, pak, pročula se zbog nove, kako kaže njezin osnivač i direktor, 54-godišnji Zhang Yue, revolucionarne metode gradnje po modularnom principu sklapanja unaprijed pripremljenih dijelova koji se slažu jedan na drugi poput lego kocaka. Do sada su tako izgradili 20 visokih zgrada (u krugu svoje tvornice podigli su 30-katnicu u 15 dana) i imaju nekoliko franšiza u svijetu, ali ovo je nedvojbeno najveći zalogaj. 'Tradicionalna gradnja je kaotična', kaže Zhang Yue i poručuje da će Sky City ili po našem Nebeski grad, po mnogočemu 'šokirati svijet'.

Na njemu trenutačno radi 19.000 radnika, a – prije nego što se iskopaju temelji - u tvornicama se proizvodi 90 posto zgrade u dijelovima ('lego kockice' s postavljenim parketima, ugrađenim prozorima, vodovodnim, telekomunikacijskim i električnim instalacijama, čak s utičnicama i prekidačima), koje se potom slažu slijedeća tri mjeseca, brzinom pet katova dnevno. U BSB-u ističu da je takva instant gradnja ili 'arhitektonski McDonalds' 50 do 60 posto jeftinija od tradicionalne i iznosi 1100 eura po četvornom metru, manje od cijene zagrebačkih kvadrata, pa će Sky City koštati 500 milijuna eura, za razliku od 1,2 milijarde koliko je stajao dubajski neboder.

Odlazak u visinu kao jedino rješenje za budućnost

Ali iza projekta Sky City ne stoji samo visina i niska cijena, nego cijela filozofija zaštite okoliša, zdravog života i pripreme za skoru budućnost u kojoj će Peking do 2025. od današnjih 16 narasti na 23 milijuna stanovnika, a u svijetu će biti 37 megagradova, onih s više od 10 milijuna žitelja. Gradove će biti nemoguće razvijati horizontalno, jer bi progutali okoliš, kaže Zhang Yue, te preostaje jedino odlazak u visinu.
'Gradovi postaju opasni po život, broj stanovnika na Zemlji godišnje raste za 1,8 posto, planet je na rubu kolapsa. Zgrade troše 40 posto energije u svijetu, što je neodrživo. Svijet je na prekretnici, a Sky City je jedino rješenje i u njemu leži budućnost', poručuje proročanski Zhang Yue.

Stanovnik njegovog nebodera nema potrebu napuštati zgradu, jer su stan, radno mjesto i mjesto za provođenje slobodnog vremena udaljeni 5 minuta vožnje dizalom, troši se pet puta manje energije nego u konvencionalnim zgradama, drastično se smanjuje broj automobila, cesta i parkirališta, čime se – računa Zhang Yue – samo u slučaju Sky Cityja štedi 200 hektara zemljišta. Zgrada može izdržati potres od 9 stupnjeva po Richterovoj skali, 3 sata odolijevati požaru, na svakom katu ima 10 izlaza za nuždu i svatko može biti evakuiran u roku od 15 minuta. U zgradu će se utrošiti 270.000 tona čelika, koristi se reciklirani građevinski materijal, četveroslojni prozori i izolacija omogućuju minimalni utrošak energije i stalnu temperaturu od 20 do 27 stupnjeva Celzijevih, a zrak se filtrira i čišći je 20 puta od vanjskoga, koristi se samo LED-rasvjeta...

Hoće li netko doista htjeti živjeti na 387. katu?

Zhang Yue je donedavno proizvodio klima uređaje, gradnjom se bavi tek od 2008. godine, a BSB vodi, za europske pojmove, na prilično ekscentričan način. Za poseban doprinos njezinu razvoju zaposlenicima daje titulu 'besmrtnog znalca', od radnika traži da se zbog zaštite okoliša tuširaju u hladnoj vodi i rađaju samo jedno dijete. Plaće su više od kineskog prosjeka, radnici mogu besplatno živjeti u stanovima tvrtke i hraniti se u tvorničkoj kantini za koju namirnice stižu sa firmine vlastite biofarme. Svakog ponedjeljka, na početku novoga radnog tjedna, u sjedištu tvrtke podiže se zastava i pjeva himna BSB-a koju je Zhang sam skladao. 'Volim firmu, neka cvate kao najljepši cvijet. Volim Zemlju, neka je zdrava i lijepa', glasi refren.

Hoće li Nebeski grad privući stanare? U kineskim gradovima već zjape prazne cijele četvrti skupih, prestižnih nebodera, iako se u njih godišnje doseljava 20 milijuna novih stanovnika u potrazi za poslom, no riječ je o seoskom stanovništvu, nenaviklom na život u oblacima. Skeptici stoga Sky City već proglašavaju kućom duhova, neki sumnjaju u sposobnost tvrtke da iznese takav projekt u tako kratkom vremenu, boje se za sigurnost stanara u hitnim slučajevima i upozoravaju na problem vjetra, zbog čega je početak gradnje odgađan nekoliko puta.
Ali za fururistički raspoloženog direktora BSB-a ni nebo nije granica, jer na zidu njegova ureda već visi skica zgrade visoke 2.000 metara. Hoće li netko doista htjeti živjeti na 387. katu?

'Zašto ne?' odgovara Zhang Yue. 'Imat će fantastičan pogled kroz prozor, a dizalo će ga za nekoliko minuta spustiti u zelenilo. Što mu preostaje drugo? Naši resursi će do tada biti iscrpljeni, a gradovi kakve danas poznajemo uništeni. To će biti jedini način da sačuvamo malo prirode.'

01.10.2013. / t-portal
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana