Nekretnina pod ovrhom spašava se najmom na godinu dana

Nekretnina pod ovrhom spašava se najmom na godinu dana

Ministarstvo pravosuđa krenulo je u izmjene Ovršnog zakona kako bi se spriječilo da građani koji gube jedinu nekretninu u kojoj žive završe na ulici, ali dok je nekretnina pod ovrhom, plaćat će najamninu

Izmijenit će se način dostave rješenja o ovrsi, poboljšat će se procedura utvrđivanja tko je doista dužnik, a najviše novosti vezano je uz ovrhe nad nekretninama. Time bi se, piše novilist.hr, građanima omogućilo da određeno vrijeme i nakon rješenja o ovrsi ostanu u svome domu ili da u godinu dana pokušaju pronaći drugo rješenje za plaćanje duga da ne izgube stan ili kuću.

Mijenjaju se i pravila u prodaji nekretnina koje su predmet ovrhe. Te će se nekretnine ubuduće prodavati na elektroničkoj dražbi i svi će imati pravo sudjelovanja, a ne samo uski krug koji prati ovrhe na sudovima.

Podiže se i najniža cijena po kojoj se neka nekretnina može prodati. Dosad se u zadnjem krugu nekretnina prodavala za jednu polovicu vrijednosti. Sada će se nakon rješenja o procjeni vrijednosti, na što će se građani moći žaliti, nekretnina u prvom krugu prodavati za četiri petine te vrijednost, a u drugom neće moći ići ispod tri petine procijenjene vrijednosti.

Građani koji u ovrsi gube jedinu nekretninu, odnosno onu u kojoj žive mogli zatražiti da u njoj ostanu još šest mjeseci ili godinu dana dok ne pronađu alternativni smještaj. Međutim, u tom bi slučaju morali plaćati najamninu. Na taj način želi se, piše Novi list, sačuvati dostojanstvo dužnika, da preko noći ne bi morali na ulicu.

Zakonom o ovrsi nije se dosad mogla spriječiti ovrha na jedinoj nekretnini jer bi to značilo socijalnu mjeru, a one su predviđene drugim zakonima, kako je to i učinjeno u zemljama koje su posegnule za tim rješenjima.

Izmjene ovršnog zakona trebale bi građanima pružiti mogućnost da, ako je to ikako moguće, ponude drugo rješenje za otplatu duga kako bi zadržali svoju jedinu nekretninu u kojoj žive. Kad prime rješenje o ovrsi, građani mogu sudu predložiti da odredi ovrhu na nekom drugom predmetu, koji se može prodati, ali sami to nisu uspjeli učiniti. Sud može pristati i na otplatu na novčanim sredstvima ako procijeni da bi se u godinu dana na taj način mogao namiriti dug. Za to vrijeme, na stanu će biti zabilježena ovrha.

Oznake: ovrha, dug, kredit
23.09.2013. / t-portal
Copyright © 2004 - 2019 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana