Vrtna staza od šljunka, pijeska i kamena

Vrtna staza od šljunka, pijeska i kamena

Privatnu malu dvorišnu oazu upotpunite stazom koja osim estetske ima i funkcionalnu funkciju. Za njezinu izradu upotrijebite prirodne materijale koji neće narušiti sklad prirodnog ambijenta.

Kad je riječ o izradi staze od prirodnih materijala, tada se prvenstveno misli na upotrebu šljunka, pijeska i kamenih ploča, točnije plosnatih komada kamenja. Upravo takvi materijali savršeno se uklapaju u vrt koji je ispunjen biljkama i travom, odajući dojam kao da su u njemu oduvijek.

Jedini njihov nedostatak leži u trošenju pod utjecajem vremenskih prilika te lakom raznošenju po površini. Također, njihovo održavanje je zahtjevnije od održavanja umjetnih materijala. Ipak, njihov jednostavan i neodoljiv šarm gotovo je nemoguće zamijeniti umjetnim.

Osim kamenih ploča, za izradu staze možete koristiti i drvene impregnirane ploče koje dobro podnose kišu, sunce i vjetar.

Postupak izrade je jednostavan, iako zahtjeva preciznost i urednost, pa stazu možete napraviti i sami. Gornji dio travnjaka iskopajte do dubine od 10 cm i to u obliku i veličini koje želite. Ne postoji pravilo, taj izbor je samo na vama.

Na samo dno postavite vrtnu foliju ili najlon kako biste spriječili rast korova iz staze. Najlon je potrebno izbušiti, točnije napraviti nekoliko rupica duž cijele površine, što će omogućiti otjecanje vode. Tada u iskop po želji naspite šljunak ili pijesak, ili pak poslažite kamene ili drvene ploče. Slobodno kombinirajte i šljunak i ploče, igrajte se izgledom staze.

Ukoliko ispod ploča stavite pijesak i dobro stisnete ploče, osigurat ćete stabilnost i čvrstoću staze. Također, možete kombinirati veliko, ravno kamenje sa zemljom, iako će održavanje takve staze zahtijevati više pažnje.

Ako vam nakon nekog vremena dosadi staza ili joj poželite promijeniti smjer i mjesto, uvijek je možete 'rastaviti', maknuti foliju ili najlon te na istom mjestu dodati zemlju i posaditi travu ili cvijeće.

Kod vrtnih staza koje se 'učvršćuju' dodavanjem cementa, teško je, ali ne i nemoguće učiniti isto. Ipak, ako ste ljubitelj isključivo prirodnog i skloni promjenama, savjet je da svoju stazu gradite bez cementiranja. Jednostavno, zabavno i neodoljivo.

13.07.2012. / magazin.net.hr
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana