Kako u zadnji tren urediti balkon

Kako u zadnji tren urediti balkon

Ako su kod vas još uvijek proljetnice aktualne i razmišljate čime ih zamijeniti, evo nekoliko savjeta što izabrati za ljetne vrućine. Krenut ćemo po stranama svijeta i izabrati svega nekoliko vrsta, jer znalci će se sami okušati u šarolikom izboru, ali tko nije siguran u svoje znanje o balkonskom bilju, neka krene s provjerenim

Nije fora obeshrabriti se u počecima i gledati kako to vražje cvijeće uspijeva samo kod susjede na balkonu!

Istočni balkon - po jutru se dan poznaje! Balkoni s jutarnjim suncem idealni su za biljke koje podnose polusjenu. Vodenike će lijepo uspijevati na istočnom balkonu s obzirom da vole popodne provoditi u hladu. Kako bi vam lijepo rasle i cvale, zalijevajte ih navečer, tako ćete ih pripremiti na dozu sunca koju će primiti ujutro, uzet će vlage koliko im je potrebno, a višak će se osušiti na suncu. Vodenike vole vodu, ali višak im može prouzrokovati probleme poput botritisa. Ako izaberete sortu Nova Gvineja, pripazite na crvenog pauka – ako se lišće počne čudno smežurati i sušiti i uočite laganu musavost nalik paučini, a ne vidite nikakvog nametnika, to je znak prisustva crvenog pauka kojeg ne možemo vidjeti prostim okom. Zaletite se do poljoapoteke po sredstvo za suzbijanje malog, crvenog napasnika, savjetuje krajobrazna arhitektica Željka Kolak na svom blogu mojbalkon.hr.

Petunije, surfinije, potunije, million bells, sve one vole puno sunca, ali i svakidašnje zalijevanje, a jako sunce ih može doslovce pofuriti. One bi bile idealne za jugoistočne balkone, da ih ne zapeče zapadno ljetno sunce, a opet da ga imaju dovoljno. Ovo cvijeće voli prihranjivanje i puno vode u malim dozama, korijenje nikako ne smije stajati u vodi! Neke sorte imaju intenzivan i ugodan miris kojim privlače pčelice.

Južni balkon – idealan za flower power, ali idealan i za razvoj svakojakih štetočina. Najveći je izbor ljetnica koje vole sunce i na južnom balkonu uvijek imate problem što izabrati? Iako je pomalo starinska i jako klasična, pelargonija je vladarica južnog balkona. Pelargonije dijelimo na pelargonije zonale ili stajaće pelargonije, pelargonije peltatum ili viseće pelargonije i pelargonije caliente - grmolika pelargonija koja je hibrid negdje između ovih znanih sorata, vrlo je otporna na sušu i voli puno sunca te je idealna za sadnju na gredice.

U tegli će također dobro rasti, popunit će ju cijelu i prebaciti se lagano preko rubova. Mogli bismo ju nazvati poluviseća pelargonija. Za južni balkon su idealne viseće i poluviseće pelargonije, dok je stajaća pelargonija pogodna za jugozapadne i zapadne balkone.

Ako su vam pelargonije preklasične, vinka je biljčica koja će super podnijeti žegu i sunce u ljetnim mjesecima. Ona je mala grmasta vrsta, cvate cijelog ljeta, a ima je u nekoliko boja na tržištu. Viseća sanvitalija ili bidens viseće su vrste žutih cvjetića i također jako dobro podnose sunce.

Zapadni balkon – na zapadu uvijek toplije! Sve što voli puno topline i sunca idealno je za zapadne balkone. Iako pola dana u sjeni, zapadni balkoni dobivaju nešto južnog sunca, često su jako zagrijani, a zapadno nisko sunce direktno ih obasjava. Zapadni balkoni odlični su za sukulente i kaktuse, a uspijevat će i izvorno mediteranske vrste: lavanda, ružmarin, kadulja i smilje. Od ljetnica lijepo će uspijevati viseća bacopa, pelargonija zonale, argyranthemum te od začina menta.

Sjeverni balkoni ukradu bar malo jutarnjeg i popodnevnog sunca, a biljka kraljica sjevera je fuksija. Malo su osjetljivije, ali zbog iznimno lijepih cvjetova vrijedi se oko njih potruditi. Potrebno ih je u startu puno kratiti kako bi formirale dobar habitus, a njihovi zanimljivi cvjetovi rijetko će koga ostaviti ravnodušnim. Uz fuksiju tu su obična begonija i gomoljasta, viseća begonija koja ima raskošne crvene, ružičaste, žute ili narančaste cvjetove. Na sjevernom balkonu uspijevat će trajnice, naročito funkije iliti hoste, paprati i ukrasne trave.

Sve ljetnice potrebno je prihranjivati gnojivima za cvatuće bilje i redovito uklanjati ocvale cvjetove kako bi im poticali obilniju cvatnju. U početku razvoja potrebno ih je kratiti kako bi razvile gusti habitus, što naročito vrijedi za viseće vrste. Nemojte biti sentimentalni – grane na kojima već postoje cvjetni pupovi, a očito su prerasle u dužinu, drastično prikratite i bit ćete sretni usred ljeta kada ćete imati lijepo formiranu biljku u punom cvatu.

Istočne balkone zalijevajte navečer jer se na njima zemlja ohladila do večeri, a južne i zapadne ujutro – navečer je zemlja još pretopla, naročito na zapadu. Kada biljke zalijete odmah napunite kante vodom i ostavite da se voda temperira do sljedećeg zalijevanja. Na sjeveru nemojte preobilno zalijevati, a na koju god stranu svijeta gledao vaš balkon, jedno pravilo vrijedi za sve – niti jedna biljka ne voli stajati u vodi!

Oznake: balkon, cvijeće
27.06.2013. / t-portal
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana