U Zagrebu će ponuditi stanove u najam za 20 kuna po četvornom metru

U Zagrebu će ponuditi stanove u najam za 20 kuna po četvornom metru

Prihvate li vijećnici na sjednici Gradske skupštine novi prijedlog, već krajem ove godine Zagrepčani bi od Grada Zagreba mogli unajmiti sve stanove kojima je vlasnik Grad.

Iako se točan iznos najamnine po četvornom metru još uvijek ne zna, spekulira se da bi Grad Zagreb svoju blagajnu mogao napuniti cijenom po kojoj su na tržištu ponuđeni i stanovi u Sopnici Jelkovec – 20 kuna po četvornom metru.

Takvom bi se odlukom najamnina stanova potpisivala sa zainteresiranim građanima na razdoblje od pet godina, čime se dosadašnji rok produžuje za dvije godine, a u ponudi bi se našli i stanovi oduzeti prijašnjim vlasnicima za jugoslavenske komunističke vladavine za koje još nije dovršen postupak povrata oduzete imovine.

Grad plaća pričuvu

Prođe li takva inicijativa, najmodavac će imati ovlasti provođenja ovrha u slučaju da korisnici stanova ne poštuju obveze, te će Grad Zagreb uprihoditi novac najamnine za korištenje stanova s obzirom na to da je Grad sve do pravomoćnog okončanja postupka povrata obvezan plaćati pričuvu i voditi brigu o stanovima kao da im je vlasnik.

Prvenstvo dobivanja prilike za najam gradskoga stana ostvarivali bi oni građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje, a prije podnošenja zahtjeva za najam u Zagrebu neprekidno žive najmanje 10 godina.

Zasad je sigurno da će u planirani najam 581 stan u Novom Jelkovcu, koje će Grad preuzeti u vlasništvo do kraja godine.

U najam pet tisuća stanova

Podsjetimo, pokrenuti su razgovori s bankama o najmu neprodanih stanova, a kako su poručili iz Ministarstva, takvih je u državi pet tisuća. Prema trenutačnim špekulacijama, ti bi se stanovi, npr. od 50 četvornih metara, mogli iznajmljivati za dvjestotinjak eura.

Oznake: stan, najam
14.10.2013. / t-portal
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana