Kupite cijelo selo za nekoliko tisuća eura!

Kupite cijelo selo za nekoliko tisuća eura!

U Španjolskoj ima sve više napuštenih sela, a razlozi za to su isti kao i u Hrvatskoj i Srbiji - loša ekonomska perspektiva, višegodišnja recesija i sve starija populacija. Portal b92.net tako donosi vijest kako se u Španjolskoj cijelo selo prodaje za samo 45.000 eura

Niske cijene nekretnina u Španjolskoj privlače strance, najviše britanske umirovljenike.

Selo Taramundi u Galiciji, na sjeveru Španjolske posve je prazno i kupio ga je Neal Christi, inženjer u penziji iz Velike Britanije.

'Selo je bilo potpuno napušteno. Tri desetljeća tu nije bilo nikoga, pa me je čekalo dosta posla. Nisam mogao vjerovati kad sam čuo cijenu - cijelo selo za samo 45.000 eura', rekao je Christi.

Pepe Rodil radi kao prodavač za jednu od najuspješnijih španjolskih internetskih stranica, putem koje se prodaju napuštena sela. No problem predstavlja veliki broj vlasnika, nekada rasutih po cijelom planetu, što Rodilu stvara glavobolje.

'Jedno selo može imati, na primjer, 17 vlasnika koji žele prodaju, a trojica se protive. Prilikom prodaje svi žele osigurati najveću cijenu. Najveći problem mi je da osiguram da se svi slože', objašnjava Rodil.

Iako lokalno stanovništvo nije previše zadovoljno zbog dolaska stranaca, gradonačelnik mjesta Pontenovo nema dvojbi. On smatra da je to od vitalne važnosti za ponovno naseljavanje napuštenih sela.

'Pretpostavljam da svaka gradska vlast situaciju vidi na svoj način, ali bih definitivno podržao ovu inicijativu, posebno u Galiciji i Asturiji, gdje su izraženi problemi smanjenja broja stanovnika i emigracije. Dolaskom stranaca se obnavljaju kuće i održava životna sredina', kaže gradonačelnik Ponteneva Dario Campos.

Oznake: nekretnine, sela
15.05.2013. / t-portal.hr
Copyright © 2004 - 2019 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana