Rasvjeta vrta

Rasvjeta vrta

Učinkovito osvjetljenje u vrtu produžuje vrijeme upotrebe vašeg vrta za toplih ljetnih večeri.

Dobro planiranim postavljanjem svjetiljki vrt po noći djeluje posve drugačije nego po danu. I pogled iz kuće na dobro osvijetljen vrt može dočarati vrlo ugodnu atmosferu. Da bi rasvjeta bila učinkovita, umjesto cijelog vrta trebamo osvijetliti pojedine predmete ili područja u njemu.

Tako, primjerice, možemo osvijetliti drveće prema gore, možemo reflektorom osvijetliti cvjetne gredice ili kipove, te na površini vode dočarati odsjaj. Terase treba osvijetliti tako da svjetiljke nikoga ne zaslijepe, što možemo postići time da svjetiljke postavimo dovoljno visoko. Idealna je i upotreba regulatora svjetlosti pomoću kojeg možemo regulirati jačinu svjetlosti – od jake (za čitanje) do romantične.

Osim estetike ("svjetlost koju vidimo"), važna je zadaća vanjske rasvjete i sigurnost ("svjetlost da vidimo"). Okolica vaše kuće mora biti sigurna za vas, što znači da se staze, stepenice i ribnjak moraju vidjeti. Isto tako, osvjetljenje okolice kuće u velikoj mjeri služi i kao zaštita od provala. Ukrasne lampice, lampioni, baklje i svjećice predstavljaju cjenovno povoljnu dopunu vrtnim svjetiljkama te stvaraju romantičnu atmosferu, dok petrolejske svjetiljke daju ugodnu i živahnu svjetlost.

Sigurnosne mjere
Elektroinstalacije mogu obavljati samo ovlašteni stručnjaci. Od sljedećih propisa električar nikako ne smije odstupiti, sve i ako je u tom slučaju njegov rad otežan, skup ili dugotrajan: kod svih radova na električnim instalacijama izvođač radova odgovoran je za poštivanje važećih odredbi, a ukoliko te odredbe nije poštivao, snosi odgovornost za štetu u punom opsegu. Osiguravajuće kuće ne pokrivaju štetu nastalu nestručno obavljenim elektroinstalacijskim radovima. Nikada ne radite na uređajima i instalacijama pod naponom.

Prije početka rada uvijek izvadite utikač iz utičnice ili isključite napon. Na isključene osigurače stavite upozorenje kako ih treća osoba ne bi uključila. Prije nego počnete s radom uz pomoć ispitivača napona provjerite je li instalacija pod naponom. Kod električnih instalacija na otvorenom ili u mokrim prostorima potrebno je biti posebno oprezan. Vodite računa o načelu da instalacije koje djeluju nisu automatski i sigurne, te da neispravne instalacije ometaju funkciju uređaja pa može doći do eventualnog požara. Ukoliko je moguće, planirajte i instalirajte vanjsku rasvjetu još prije nego oblikujete i uredite svoj vrt. Kao zlatno pravilo za ukupnu količinu svjetlosti u vrtu vrijedi 1 W/m2 vrtne površine.

Previše svjetiljki ne stvara pravi ugođaj jer je upravo prijelaz iz svjetlosti u tamu ono što je zanimljivo. U svakom slučaju, planirajte rasvjetu tako da svjetiljke osvjetljavaju samo vaš vrt i ne smetaju susjedima. Kod instalacija u vrtu vodootpornim utičnicama i dovodima do fiksno montiranih svjetiljki uspostavi se strujni tok. Instalacije treba položiti na dubinu od 60 cm kako ih ne bismo mogli doseći kada okopavamo vrt.

Rasvjeta vrta

U starijim vrtovima potrebno je na široko izbjeći drveće da im ne bismo oštetili korijenje. Za rasvjetu su najprimjerenije reflektorske žarulje jer se pod njihovom toplom svjetlošću najljepše ističu boje biljaka. Takve reflektore možemo postaviti na udaljenost do 10 m od objekta koji želimo osvijetliti. Umjesto svjetiljki na strogim temeljima, radije postavite reflektore na palicama utaknutim u zemlju jer njima možete eksperimentirati, te ih prilagoditi promjenama u vrtu. Reflektore možete postaviti i na drveće te zidove kuće i njima zamagliti obrise lišća i grana.

Točke svjetlosti u vrtu koje možete dočarati malenim podnim reflektorima dodatno naglašavaju istaknute crte i posebne oblike. Uza stepenice i vrtne staze postavite stajaće svjetiljke na stupovima. Najprije električnu žicu provucite kroz klinasti završetak i stup, a zatim okvir svjetiljke postavite u potporni stup. Potporni stup pričvrstite na sjenilo koje postavite na stup. Na isti način montirajte i ostale svjetiljke. Montirane svjetiljke utaknite u meko tlo na ranije određena mjesta.

U tvrđem tlu prethodno iskopajte rupu, kako klinasti završetak ne bi bio blokiran. Iz najbliže utičnice u kući ili obližnjoj zgradi dovedite niskonaponski kabel i položite ga po vrtu do svjetiljki. Kabel položite kroz oba jezička zatvarača i pritisnite ih skupa. Provucite i izolirni sloj. Zatvarač još jednom pritisnite tako da veza bude čvrsta. Kada se obje polovice zatvore, dobivena je veza. Utikač na kraju kabla utaknite u adapter. Ako je adapter pričvršćen na zid, izgleda da je stvar bolje uređena. Adapter utaknite u utičnicu i uključite električnu struju.

Rasvjeta vrta

Provjerite gore li sve svjetiljke. Kada neka svjetiljka prestane gorjeti, najprije provjerite žarulju. Posebno su jednostavni za instaliranje niskonaponski rasvjetni sustavi (24 volta). To znači da poseban transformator pretvara struju iz utičnice u slabu struju koja je neškodljiva, što je važno ako se strujni krug prekine zbog prodora vode, neke greške ili pomanjkanja. Vanjsku rasvjetu načelno možemo upravljati individualno satom s vremenskim prekidačem ili senzorom za prepoznavanje svjetlosti.

Solarne svjetiljke
Solarne svjetiljke jednostavno utaknite u tlo bez potrebe za priključivanjem na električni kabel. Važno je da solarnu svjetiljku postavite na takvo mjesto na kojem će dobiti najviše sunčeve svjetlosti. Solarni kolektor okrenite na jug. Odvojeni sustavi (odvojeni kolektor i svjetiljka) imaju tu prednost da nam daju na izbor prostor na kojem će stajati svjetiljka tako da samu svjetiljku slobodno možemo postaviti i u sjenu. Kako bi svjetiljka dovoljno svijetlila, solarni kolektor mora pohranjivati dnevnu svjetlost barem nekoliko sati.

Senzorske svjetiljke
Kod senzorskih svjetiljki infracrveni senzori po danu i po noći prepoznaju iznenadne temperaturne promjene (ljudi, automobili, itd.) u podesivom području prepoznavanja. Ugrađena sklopka za prepoznavanje svjetlosti omogućava da se zbog pomicanja u tami svjetiljka upali. Infracrveni senzori prepoznaju pokret samo onda kada je senzorska svjetiljka postavljena najviše 2 m visoko – to je potrebno imati na umu pri montaži. Nasuprot neprestano aktivnim sustavima, ovako se štedi energija, a ondje gdje je to potrebno iz sigurnosnih razloga možemo dobiti posebno veliku količinu svjetlosti. Zbog sustava leća senzorske svjetiljke imaju obuhvat čak 360°. Okretanjem leća naprijed-nazad područje obuhvata se skraćuje ili produžuje, te doseže domet u rasponu od 1 do 12 m.

Radarske svjetiljke
Kada se približimo nekim vratima, ona se sama otvaraju i opet zatvaraju, kao da su upravljana nevidljivom rukom. Tako uz pomoć radarske tehnike može djelovati i svjetiljka. I dok pasivni infracrveni senzori reagiraju na toplinu tijela koja se pomiču, radarske svjetiljke zasvijetle već na sam pomak. Radarski senzor, skriven u unutrašnjosti svjetiljke, emitira elektromagnetske valove.

Rasvjeta vrta

Oni se odbijaju od predmeta koji se nalaze u okolici svjetiljke i tako stvaraju ehogram. Kod pomicanja (npr. ljudi ili vrata) ehogram se promijeni i svjetiljka se uključi. Svjetiljke s radarskim senzorom imaju obim 360° s kutom istupa od 180°. Domet možemo bestupanjski podesiti na O 2 - 6 m. Funkcijama za podešavanje jačine i vremena možemo podesiti kada želimo da svjetiljka svijetli, te kolika želimo da bude osjetljivost senzora (intenzitet osjetljivosti senzora).

Oznake: vrt, rasvjeta
25.07.2011. / gradimo.hr
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana