Zastara u slučaju vlasništva?

Zastara u slučaju vlasništva?

Poštovani, u velikim sam problemima što se tiče mog slučaja na sudu. Radi se naime o sporu oko vlasništva nad nekretninom. Ta nekretnina bila je u posjedu moje prabake. Moja baka i djed uložili su svoj novac i izgradili potkrovni stan koji ja trenutno koristim sa obitelji. Cijeloukupni objekt sastoji se od 65 kvadrata te uključuje potkrovni stan i donji stan. 1997 u donji stan dolazi tatina sestrična sa svojim mužem te na nasilan način dobiva punomoć od moje prabake. Tom punomoći je obuhvaćeno samo 25 kvadrata od 65. Oni su prije 17 godina pokrenuli tužbu te traže da se ja i moja obitelj iselimo iz potkrovnog stana. Obišao sam preko 10 odvjetnika u gradu Zagrebu i svi su mi dali isti odgovor: Da je taj slučaj otišao u zastaru i da je evidentno da je odvjetnica koja je vodila slučaj napravila niz pogrešnih koraka. Ali isto tako, niti jedan odvjetnik od tih 10 nije želio preuzeti slučaj. Otac mi je hrvatski branitelj sa penziom 2300kn, majka je nezaposlena, a ja se oporavljam od kemoterapija jer sam prije 6 mjeseci obolio od tumora. Molim vas,možete li mi dati bilokakav savjet kako da rješim slučaj. Zašto bih zbog nečije pogreške i ne mara morao izgubiti jedini dom? Postoji li ikakav članak ili nešto gdje možemo pokušati vratiti stvari na početak? Kako se presuda može donositi u slučaju gdje je niz pogrešaka lako uočljiv. Molim vas,ne znam što da radim, pomozite mi! Kojoj instituciji na državnom nivou se možemo obratiti,da ispravimo ovu nepravdu!

Vrlo mi je teško razlučiti iz oskudnih podataka koje ste dostavili u pitanju kakvo je trenutno stanje spisa (u navedenom parničnom predmetu), odnosno koje su bitne činjenice utvrđene i relevantni dokazi provedeni, pa Vam u tom smislu nisam u mogućnosti dati mjerodavan odgovor. Ono što Vam mogu reći jest da, ako se radi o vlasničkoj tužbi (ako je tatina sestrična postala vlasnik stana), tada takvo vlasnikovo pravo ne zastarijeva. S obzirom na Vaše imovno stanje, upućujem Vas da se obratite uredu državne uprave u županiji (nadležnom upravnom tijelu Grada Zagreba)/Hrvatskoj odvjetničkoj komori, radi ostvarivanja pružanja besplatne pravne pomoći jer sam mišljenja da je bitno da Vas u navedenoj parnici zastupa stručna osoba u vidu punomoćnika odvjetnika. Sva svoja prava u pogledu navedenog predmeta možete ostvariti samo kroz konkretni parnični postupak, gdje je odluka prvostupanjskog suda podvrgnuta kontroli višeg suda (odnosno eventualno i daljnjim sudskim instancama).

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

09.01.2015.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana