Uvjeti za oslobađanje plaćanja poreza na prvu nekretninu

Uvjeti za oslobađanje plaćanja poreza na prvu nekretninu

Molio bih Vas da mi odgovorite na par pitanja. Moj bratić živi u Rijeci u stanu 52,82 m2 odlučio je darovati mome sinu ( 50%) tj. ½ dijela dvosobnog stana, što je i napravio 23.05.2014. i to Ugovorom o darivanju nekretnina kod javnog bilježnika u Našicama ovjerenog i potpisanog i od bratića i sina. Istodobno tj. nakon ovog ugovora sin je sklopio i Ugovor o doživotnom uzdržavanju , gdje se on obvezuje da će on učiniti ono što i piše u ugovoru, te da će on nasljediti nakon smrti bratića i ostali dio tj. drugu polovicu stana tj. preuzeti u cijelosti stan. Nas tj. sina zanima mogućnost i uvjeti oslobađanja prve nekretnine na ovu polovicu stana. On je neoženjen živi kod nas u kući u Martinu kod Našica jer ovdje je zasad zaposlen,rečeno mu je da će se morati prijaviti u Rijeci da ili ne ?. On planira danas-sutra i kupiti neku nekretninu kako će se to odnositi na poreznu obavezu na novu nekretninu, a prema nekretnini ½ stana koju posjeduje.? Ako mora platiti porez plaća li 5% na vrijednost ½ stana ili cijelog stana? Uzimali porezna ono što smo naveli za vrijednost ½ stana u ugovoru o darivanju ili oni sami procjenjuju po njihovoj tabeli ili izlazi procjenitelj na teren i plaćamo li njega za izlazak?

Smatram da Vaš sin nema pravo na oslobođenje po osnovi stjecanja prve nekretnine kojom rješava vlastito stambeno pitanje budući se nije prijavio u mjestu i na adresi gdje se nekretnina nalazi. Plaća porez na promet nekretnina po stopi od 5 % u odnosu na 1/2 suvlasničkog dijela nekretnine koji je stekao, a vrijednost darovanog dijela nekretnina porezna uprava, u pravilu, utvrđuje iz isprave o stjecanju (u konkretnom slučaju ugovora o darovanju), ali je porezna uprava ovlaštena i vrijednost nekretnine utvrditi procjenom (ako smatra da je vrijednost nekretnine navedena u ispravi o stjecanju manja od realne  vrijednosti nekretnine koja se u trenutku nastanka porezne obveze možepostići na tržištu).

Prilikom kupnje nove nekretnine, kojom bi rješavao vlastito stambeno pitanje, Vaš sin bi eventualno mogao biti oslobođen razmjernog dijela poreza, prema sadašnjem Zakonu o porezu na promet nekretnina (koji vrijedi do 31. prosinca 2014.), uz uvjet da u međuvremenu ne stekne i preostalih 1/2 suvlasničkog dijela predmetne nekretnine (nakon smrti primatelja uzdržavanja) i uz ispunjenje svih ostalih kumulativnih uvjeta iz odredbe čl. 11.a Zakona o porezu na promet nekretnina.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

02.01.2015.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana