Suvlasništvo i raskid darovnog ugovora

Suvlasništvo i raskid darovnog ugovora

Poštovani, moj otac je naslijedio 1/3 kuće od oca i on je prema zemljišnjim knjigama suvlasnik. Njegove dvije sestre su također suvlasnici preostale 2/3 kuće, od kojih je svaki naslijedio 1/3. Inače, suvlasništvo nad kućom svi su dobili, tako što je jedna djedova sestra prepisala svoje vlasništvo nad kućom u jednakim dijelovima, na svog brata i dvije sestre, negdje još oko 1950-e. Naime, ona je imala talijansko državljanstvo i u ono doba nije mogla prepisati vlasništvo nad kućom svome sinu, budući je bio talijanski državljanin. Pritom je vlastoručno napisala neki "dodatak" koji su potpisali već umrli susjedi, u kojem je istaknula kako vlasništvo prenosi na svoju braću, jer ne može na sina i traži da se braća odreknu svog vlasništva sinu ili unuku, ukoliko "oni budu u potrebi". Sin je u međuvremenu umro, nikad nije potraživao vlasništvo nad dotičnom kućom i stanje je ostalo nepromijenjeno. Unuk je živ, od oca je naslijedio drugu, vrlo vrijednu nekretninu. Jedna sestra koja je naslijedila dio kuće, sada smatra kako bi se svi trebali odreći suvlasništva nad kućom, u korist unuka, jer tvrdi da je njihovo vlasništvo "fiktivno" i ima pisanu izjavu od izvorne vlasnice. Ostala braća se s time ne slažu i tvrde da je sve napisano dvojbeno i može se drukčije tumačiti, dakle ne žele se odreći dijela svog suvlasništva, jer tvrde da je unuk materijalno osiguran. Unuk zasad ništa ne potražuje. Da li na temelju dotične pisane izjave, unuk ima šanse oduzeti vlasništvo sadašnjim suvlasnicima?

Načelno govoreći, vrlo je teško očekivati da bi unuk uspio s tužbenim zahtjevom kojim bi tražio povrat prava vlasništva predmetne nekretnine. Naime, ukoliko je nekretnina darovana, kako se može zaključiti iz Vašeg pitanja, opoziv darovanja mogao je tražiti samo darovatelj (djedova sestra) zbog točno određenih razloga, a kako to nije traženo, u tom smislu ne postoji nikakva bojazan za Vas. Teoretska mogućnost je da unuk ide s tužbenim zahtjevom na utvrđenje ništetnosti ugovora s tezom da se radilo o simuliranom pravnom poslu, no, s obzirom na protek vremena i nedostatak dokaza, ne mislim da su realni njegovi izgledi za uspjeh u sporu. Napominjem da bi mi za preciznije pravno mišljenje bio nužan uvid u sporni ugovor i drugu dokumentaciju ("dodatak").

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

21.05.2013.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana