Razvrgnuće suvlasništva objekta

Razvrgnuće suvlasništva objekta

Vlasnik sam 1/2 zemljišta na kojem se nalazi vikendica. Kod kupnje zemljišta prijatelj i ja dogovorili smo se da ćemo sagraditi vikendicu zajedno te istu kasnije etažirati. Kako se nepredviđene stvari događaju to se nije dogodilo. Ja sam sagradio vikendicu i potom je legalizirao. Kuća se nalazi na mojoj polovici zemljišta. Molim pravni savjet kako da pravno ja dođem u vlasništvo vikendice - diobom, razvrgnućem? Mi smo i dalje u dobrim odnosima, ali bi ja htio to riješiti zbog budućih naraštaja. Unaprijed zahvaljujem!

S obzirom da ste suvlasnik u 1/2 dijela predmetne nekretnine, imate pravo na razvrgnuće suvlasništva, to Vam pravo ne zastarijeva.

Pravo na razvrgnuće možete ostvarivati u sporazumu sa drugim suvlasnikom (dobrovoljno razvrgnuće - ugovor o diobi) ili putem suda (sudsko razvrgnuće, koje se provodi u izvanparničnom postupku), a pravni učinak razvrgnuća je nastanak individualnog vlasništva i prestanak suvlasništva, tako da ćete nakon razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina, te upisa u zemljišne knjige i Vi i drugi suvlasnik postati isključivi vlasnik (svaki svojeg) točno određenog dijela nekretnine.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

20.03.2015.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana