Razvrgnuće suvlasničke zajednice

Razvrgnuće suvlasničke zajednice

Poštovani, Ugovorom o doživotnom uzdržavanju naslijedila sam 3/4 stana od tete. Vlasništvo je uredno upisano u vlasnički list. Vlasnica 1/4 je kćerka iz prvog braka pokojnog tetka. S obzirom da u tom stanu nitko ne živi, stavila sam ga u prodaju, misleći da vlasnica 1/4 neće osporavati prodaju (u nekoliko navrata smo razgovarale o tome i rekla je da neće raditi problem oko toga). Sada imamo kupca, međutim do nje nije moguće doći. Preporučene obavijesti se vraćaju neotvorene, ne javlja se na telefon, a saznala sam da osoba ima i određenih psihičkih problema. Koje rješenje mi stoji na raspolaganju kao najbrže, s obzirom da kupci neće čekati beskonačno? U Vašim odgovorima pronašla sam da je moguć sudski izvanparnički postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice. Ali da li to vrijedi i kada postoji kupac? Svakako želim izbjeći prodaju sudskom dražbom. Da li sud može odrediti isplatu suvlasničkog dijela 1/4? Spremna sam je izvršiti, u iznosu postignute cijene s kupcem. Koliko to sve dugo može trajati? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Vi možete slobodno raspolagati svojim suvlasničkim dijelom nekretnine (dakle, 3/4 dijela idealnog dijela stana), ali je, podrazumijeva se, upitno, iako je to pravno moguće, tko bi kupio 3/4 suvlasničkog idealnog dijela nekretninje (stana).

Postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice nekretnina svaki od suvlasnika nekretnine može pokrenuti pred sudom, i to mu pravo ne zastarijeva. S obzirom da nije moguća geometrijska dioba stana, sud će odlučiti da se stvar proda na javnoj dražbi ili na drugi prikladan način (što Vama kao suvlasnicima svakako nije u interesu jer se primjenjuju odredbe zakona o prinudnoj dražbi u ovršnom postupku).

Što se tiče razvrgnuća isplatom, suvlasnik ima pravo na takvo razvrgnuće ako učini vjerojatnim da za to ima osobito ozbiljan razlog (a o tom što je osobito ozbiljan razlog odlučuje sud u svakom pojedinom slučaju) - suvlasnik čiji suvlasnički dio iznosi barem devet desetina ne mora učiniti vjerojatnim osobito ozbiljan razlog (to se, nažalost, na Vas ne odnosi). Brzina provođenja postupka razvrnuća ovisi o brzini postupanja suda, ali nemojte računati da će to biti u kratkom roku riješeno.

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

19.11.2013.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana