Po zakonu, koliki dio kuće mi pripada?

Po zakonu, koliki dio kuće mi pripada?

Ja zivim sa svojim partnerom vec 11 godina. 2007 godine smo sagradili kucu u kojoj sada zivimo. Moj partner je jako bolestan i razmisljam o tome sto ce biti ako on umre. Rekao mi je da je odmah cim se kuca sagradila napravio oporuku gdje ja imam pravo zivjeti u kuci do kraja mog zivota. Moj partner ima dvoje djece koji zive u Australiji. Njegovo imanje jeste ova obiteljska kuca i dosta zemljista. Ja ne zelim niti me interesira ta zemljista i kako razumijem, ja imam pravo na nuzni dio. Dali nuzni dio ukljucuje i dio zemljiste koje je on nasljedio od roditelja ili samo obiteljsku kucu koju smo mi zajedno sagradili? Prema zakonu, shvacam da ja imam pravo na 1/2 kuce i da njegova djeca svak po 1/4 imaju pravo. Dali je to tako? Sto ako njegova se ne pojave na Ostavinsku raspravu jer zive daleko? Sto ako njegova djeca ne zele dio ove kuce? Oni su meni usmeni rekli da njih ova kuca ne interesira, no ne znam kako se pravno rijesi. Zahvaljujem se unaprijed na vas odgovor!

Vi kao izvanbraačna supruga svojeg "partnera" pripadate u krug nužnih nasljednika, kao i njegova djeca. U slučaju da Vaš izvanbračni suprug ne ostavi oporuku, njegova djeca i Vi, kao zakonski nasljednici, naslijedit će, svaki po jednu trećinu cjelokupne ostavine Vašeg izvanbračnog supruga. U slučaju da se njegova djeca ne pojave na ostavinskoj raspravi i ne daju nasljedničku izjavu, smatra se da se prihvaćaju nasljedstva.

Ako Vaš izvanbračni suprug oporučno raspolaže u Vašu korist, tada cjelokupna njegova imovina (ostavina) pripada Vama, osim ako njegova djeca kao zakonski nasljednici ne traže nužni dio, u kojem slučaju će oni dobiti svaki po jednu šestinu imovine ostavitelja, s time da takav zahtjev nužni nasljednici mogu postaviti u roku od tri godine od dana ostaviteljeve smrti. U obrnutom slučaju, ako ostavitelj oporučno raspolaže u korist svoje djece, tada Vi imate pravo tražiti nužni dio, te Vam pripada pravo na jednu šestinu cjelokupne imovine ostavitelja.

Što se tiče izgrađene kuće, koju ste zajedno sagradili na zemljištu Vašeg izvanbračnog supruga, taj dio imovine bi predstavljao Vašu bračnu stečevinu, ali bi radi utvrđenja te činjenice i upisa Vašeg prava suvlasništva na nekretnini trebali pokrenuti sudski postupak protiv Vašeg izvanbračnog supruga (ili eventualno kasnije njegovih nasljednika).

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

22.09.2016.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana