Ovrha za nekretninu - koliko traje postupak?

Ovrha za nekretninu - koliko traje postupak?

Molim Vas za informaciju vezano na nekretninu kupljenu na kredit na koju je već dva puta upisana ovrha. Prije 9 godina točnije 2007 dignut je kredit u CHF koji je popeo na dupli iznos od iznosa koji je bio na samom početku. Banka je već upisala ovrhu dva puta sredinom 2014 i početkom 2016, no međutim nije uzela stan. Mene interesira koliko traje ovrha te zašto banka do sada nije uzela stan? Nadalje tu je jamac koji mi je ujedno i podmetnuo taj kredit i stan( jamac je samo na papiru, nije niti jedna rata placena od strane jamca), koji je prijavio nekakve podstanare bez mojeg saznanja a kamoli dopuštenja na adresu tog stana, koji upoće ne plaćaju račune te mi i zbog toga dolaze ovrhe i tužbe. Ja imovinski nemam ništa i živim na teret rodbine. Htjela sam provjeriti imena ljudi koji su prijavljeni u tom stanu i odjaviti ih, no međutim u mupu mi govore da se obratim odvjetniku. Molim Vas za pomoć. Isto mi nije jasno ako je banka upisala 2 puta ovrhu na stan zar nisu trebali i režije prebaciti na sebe. Koja su moja prava?

Ovršni postupak je po zakonskoj definciji hitan postupak, no koliko će trajati zavisi od niza okolnosti, tako da nije moguće decidirano odgovoriti na Vaše pitanje o duljini trajanja ovršnog postupka, ali je moguće da takav postupak traje i nekoliko godina.

Prema Ovršnom zakonu nije moguće "da je banka dva puta upisala ovrhu na stan", a nekretnina se u ovršnom postupku prodaje na (sada elektroničkoj) javnoj dražbi, pa najpovoljniji ponuditelj, nakon što uplati kupovninu te nakon što se po pravomoćnosti rješenja o dosudi nekretnine upiše u njegovu korist u zemljišnoj knjizi pravo vlasništva na dosuđenoj nekretnini, postaje vlasnik nekretnine. Ako se nekretnina ne proda ni na drugoj javnoj dražbi, sud će obustaviti ovrhu. Očito u Vašem ovršnom predmetu postupak još nije stigao do tog stadija.

Također, nije moguće da je netko bez Vašeg saznanja i odobrenja kao vlasnika stana prijavio
podstanare na adresu Vašeg stana. Dok god ste Vi vlasnik stana, nitko ne može "prebaciti režije" na svoje ime, bez obzira na eventualno potraživanje prema Vama i trajanje ovršnog postupka. S obzirom na Vašu kompleksnu pravnu situaciju, savjetujem Vas da angažirate stručnu osobu - odvjetnika, radi zaštite Vaših prava i interesa.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

22.09.2016.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana