Otkazivanje sudske rasprave zbog neodaziva

Otkazivanje sudske rasprave zbog neodaziva

Poštovani,imam pitanje u vezi jednog predmeta koji me godinama iscrpljuje. Naime, pokojni ujak mi je ostavio svoje imanje ugovorom o dozivotnom uzdrzavanju. Suprotna strana (ujakov brat i njegovi sinovi) to maksimalno osporava na sve moguce nacine tako da je nakon 7 godina prije par dana bila zavrsna rasprava. Naime, svi se nisu odazvali, nisu primili sudske pozive i rasprava je otkazana. Moje pitanje glasi: Koliko puta se moze desiti da se iz tog razloga otkaze rasprava i koji su pravni akti kako bi se to sto prije rjesilo?

Uvjet za održavanja rasprave jest da su stranke uredno pozvane. Prema tome, ako za stranke nije uredna dostava poziva, nema uvjeta za održavanje rasprave, pa sud mora u takvom slučaju uvijek odgoditi ročište. Ukoliko na sljedećoj raspravi budu uredne dostave poziva, a stranke nemaju daljnjih dokaznih prijedloga ili, usprkos dokaznim prijedlozima stranaka, činjenično stanje bude, po mišljenju suda, u dovoljnoj mjeri utvrđeno za donošenje odluke, sud će zaključiti glavnu raspravu i donijeti odluku najkasnije u roku od 45 dana od zaključenja glavne rasprave. Ako protivna strana namjerno izbjegava primitak poziva za raspravu, sud će nakon više bezuspješnih pokušaja dostave poziva za raspravu, a uz uvjete propisane odgovarajućim odredbama Zakona o parničnom postupku, dostavu stranci obaviti putem oglasne ploče suda pa će se protekom roka od osam dana od stavljanja poziva za raspravu (pismena) na oglasnu ploču suda smatrati da je dostava stranci obavljena.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

 


31.07.2014.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana