Može li se osporavati vlasništvo?

Može li se osporavati vlasništvo?

Zainteresirana sam za kupnju nekretnine koja je prvotno ostavinskom raspravom došla u vlasništvo tri sestre. Kako bi jednostavnije prodale nekretninu kod javnog bilježnika su ovjerile dokument koji mi zasad još nije dostupan, a koji pretpostavljam regulira njihove odnose i odobrava da se jedna od sestara upiše kao vlasnik. Prema informacijama jedne od sestara s kojom imam jedini kontakt u vezi prodaje ona je jedini upisani vlasnik u gruntovnici. Zanima me da li ja kao kupac prije prodaje trebam provjeriti što je sve navedeno u tom dokumentu kojim su regulirani njihovi zajednički odnosi,da li postoje neke začkuljice? Da li je potrebno da ja dobijem dodatnu suglasnost od sve tri sestre bez obzira na njihov dokument ovjeren kod bilježnika? Također, zanima me opasnost od scenarija da nakon što kupim nekretninu druge dvije sestre osporavaju moje vlasništvo.

Prije kupnje navedene nekretnine svakako morate provjeriti stanje u zemljišnim knjigama. Ako jedna od sestara navodi da je ona upisana u zemljišnim knjigama kao (isključivi) vlasnik predmetne nekretnine, morate utvrditi je li to zaista tako (kako tvrdi prodavatelj), a u zbirci isprava možete vidjeti temeljem koje isprave je prodavatelj upisana kao vlasnik te se upoznati sa sadržajem navedene isprave.  Ako Vi kao kupac, nakon provedbe gore navedenih radnji i utvrđenja da je osoba koja je kao (isključivi) vlasnik upisana u zemljišnim knjigama lege artis stekla nekretninu, u dobroj vjeri kupite nekretninu, otklanjate mogućnost "da druge dvije sestre osporavaju Vaše vlasništvo“.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

29.01.2015.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana