Kako spriječiti radove do etažiranja?

Kako spriječiti radove do etažiranja?

Stanujem u kući koju smo gradili moj otac i ja, te sam u startu bio upisan kao vlasnik 2/8 kuće, ostalo je bilo na očevom imenu.Mlađi brat je koristio potkrovlje.Unatoč nekoliko moždanih udara uz svjedoke, moj mlađi brat je isposlovao očevu oporuku po kojoj mu je pustio 3/8 dijela i ženi (našoj majci) 3/8. Sada je brat napravio s majkom ugovor o doživotnom uzdržavanju.Etažiranje nije nikada napravljeno.Bio je neki pokušaj, tada sam dao prijedlog da mi pripadne 1/4 okućnice, na što je brat odmah posadio nekakvu granicu- dakle na papiru je okućnica još zajednička.Zanima me, jer vidim da se sprema popločiti dio staze na "njegovom "dijelu, a što je meni točno ispod prozora gornjeg stana i iznad prozora stana u suterenu, dali to smije, kako reagirati i spriječiti do etažiranja. I drugo da li smije postavljati ogradu iako to i papirnato nije njegovo.Zvati inspekciju ili policiju?

Dok nekretnina (kuća) ne bude etažirana, brat i Vi ste suvlasnici nekretnine u određenim suvlasničkim dijelovima, tako da on bez Vaše suglasnosti ne bi mogao poduzeti posao izvanredne uprave, a što bi poduzimanje radnji koje navodite (popločavanje staze, postavljanje ograde) po mojem mišljenje predstavljalo.

U slučaju da takve radnje ipak poduzme (npr. podizanje ograde), imali biste pravo na zaštitu posjeda (putem samopomoći ili u sudskom postupku smetanja posjeda), a niti policija niti inspekcija nisu mjerodavni za postupanje u tom slučaju.Etažiranje nekretnine (kuće) ne možete spriječiti jer svaki suvlasnik ima pravo na razvrgnuće suvlasničke zajednice nekretnine u svako doba (uz iznimku predviđenu čl. 47 st. 2 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima).

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

02.10.2014.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana