Kako se osigurati kada za nekog drugog podignem kredit?

Kako se osigurati kada za nekog drugog podignem kredit?

Molim pravni savjet u vezi oporuke. Ja sam podigla kredit za moju prijateljicu od 11 tisuca kuna koji ce ona otplacivati svakog zadnjeg dana u mjesecu. Za uzvrat je ona napisala oporuku u kojoj do 2020 godine, t.j. do otplate kredita, u slucaju svoje smrti ostavlja svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu mojem sinu. Ali ja ne znam zapravo kako se osigurati ako ona prestane otplačivati rate ili ako proda svoj stan ili izmjeni oporuku bez moga znanja.

Oporučitelj može uvijek oporuku opozvati, u cjelini ili djelomično, očitovanjem danim u bilo kojem obliku u kojem se po zakonu može napraviti oporuka, a također svako kasnije oporučiteljevo raspolaganje stvari ili pravom koja/koje je bilo nekom oporukom namijenjeno, smatra se opozivom namjene te stvari, odnosno, prava.

Stoga biste Vi, kako biste se osigurali, sa svojom prijateljicom trebali potpisati ugovor, u kojem bi trebalo navesti da ste prijateljici pozajmili iznos od 11.000,00 kn (na način da ste za nju podigli kredit), a da se ona obvezuje isti iznos kredita vraćati (ili isplaćivati  Vama mjesečni iznos u visini rate kredita), a kako biste se osigurali, dužnica Vam može dati neko od sredstava osiguranja (zadužnica, hipoteka na nekretnini ili sl.), što treba definirati u ugovoru.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

13.10.2016.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana