Kako razdvojiti stan na dva?

Kako razdvojiti stan na dva?

Trebao bi mi pravni savjet vezano za nekretninu koju namjeravam kupiti. Radi se o stanu u roh- bau stanju, u stambenoj zgradi koja je izgradjena 2007. i ima uporabnu dozvolu. Buduci da je povrsinom dosta velik, zeljela bi napraviti dva stana i drugi prodati. Za drugi stan imam vec i kupca. Pitanje se odnosi na pravno razdvajanje tog prostora. Trebam li provesti postupak etaziranja ili mozda neki drugi postupak da se dobiju dva samostalna stana? Ukoliko trebam provesti etaziranje, je li moguce da ga zatrazi sadasnji vlasnik po elaboratu gdje su razdvojeni stanovi, tako da po provedenom etaziranju dobije dva stana koja prodaje pa da svaki od kupaca kupi po jedan i da svaki snosi svoj porez na promet nekretnina ili to nije ispravno razmisljanje?U slucaju da je, interesira me jos koliko otprilike traje sam postupak etaziranja?

Budući da je zgrada izgrađena 2007. godine i ima uporabnu dozvolu, pretpostavljam da je etažirana, pa trebate vidjeti je li uopće moguće od "velikog" stana koji namjeravate kupiti "napraviti dva stana". Vlasništvo posebnog dijela ne može se uspostaviti dok nadležno tijelo ne potvrdi da je "novi" stan (odnosno dva stana) samostalna uporabna cjelina, a u svakom slučaju, ako to jest moguće, treba provesti etažiranje nekretnine (za koji je teško odgovoriti koliko traje jer to ovisi o brzini postupanja ovlaštenog vještaka i nadležnog tijela). Po mojem mišljenju, u smislu poreznih propisa, bilo bi povoljnije za Vas da to radi sadašnji vlasnik nekretnine.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

03.10.2014.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana