Kako definirati hipoteku?

Kako definirati hipoteku?

Moji roditelji prodaju svoj manji stan i novcima dobivenim od prodaje htjeli bi sudjelovati u jednom djelu kupnje velikog stana od kojeg bi se napravile dvije stambene jedinice. U drugom djelu kupnje sudjelovali bismo muz i ja sa stambenim kreditom. Vlasnici bi bili na jednom djelu stana muz i ja, na drugom moji roditelji. Zanima me, da li postoji mogućnost kod kupnje tog velikog stana i dizanja kredita da hipoteka ne ide na oba djela stana, posto bismo svaku zasebnu jedinicu etazirali? Jer, naravno, mojim roditeljima nije u interesu da zive pod hipotekom jer ce svoj dio stana platiti u gotovini.

Kako proizlazi iz Vašeg pitanja, Vaš suprug i Vi, s jedne strane, te Vaši roditelji, s druge strane, kupili biste (zajednički) jedan veliki stan, koji bi poslije etažirali. Budući u ovom trenutku ta nekretnina nije etažirana stan biste kupili kao suvlasnici. S obzirom na gore opisano, banka će kao kreditor, u svrhu osiguranja vraćanja kredita, upisati založno pravo (hipoteku) na cijelu nekretninu, a hoće li poslije, nakon eventualnog etažiranja nekretnine, biti moguće upisati hipoteku samo na Vaš stan, uz istovremeno brisanje hipoteke sa stana Vaših roditelja, ovisi o volji banke kao kreditora i založnog vjerovnika, pa o tome trebate postići dogovor s bankom prije sklapanja pravnog posla.

 

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

28.10.2016.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana