Kakav ugovor potpisati?

Kakav ugovor potpisati?

Poštovani, otac i majka su mi odlučili ostaviti stan poslije njihove smrti. Pitanje je dali to napraviti s ugovorom o doživotnom uzdržavanju ili ugovorom o darovanju? Dali sutra moja sestra može tražiti pravo na svoj dio iako je ona izostavljena iz ugovora i općenito joj roditelji nisu odlučili ništa ostaviti? Što bi u tom slučaju bilo bolje (sigurnije) napraviti, ugovor o doživotnom uzdržavanju ili darovnicu, da u budućnosti ako dođe do spora, ugovor bude nepobitan?

Ako se želite osigurati da Vaša sestra na može nakon smrti Vaših roditelja tražiti nužni dio, tada trebate sklopiti ugovor o doživotnom udržavanju s Vašim roditeljima i provesti upis zabilježbe tog ugovora o doživotnom uzdržavanju u zemljišnim knjigama, te ćete nakon smrti Vaših roditelja postati vlasnik nekretnine, uz napomenu da ste oslobođeni plaćanja poreza na promet nekretnina i kod stejcanja nekretnine od Vaših roditelja temeljem ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

26.09.2014.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana