Bračna stečevina i vlastita imovina

Bračna stečevina i vlastita imovina

Poštovani! Imam veliki problem koji ne mogu riješiti sama pa bi molila Vaš savjet. Moji roditelji su imali dvosobni stan koji su mi poklonili (nismo ga vlasnički prenosili na moje ime), te smo se moj suprug i ja sa djecom uselili u njega. Nakon nekog vremena stan smo prodali i od tog novca izgradili kuću u kojoj živimo. Sada je došlo do bračnih nesporazuma i pred razvodom smo. Zanima me kada budemo kuću prodavali da li mi ide u prilog što je ta kuća praktički izgrađena od novca od prodaje stana mojih roditelja? Znam da se u braku sva imovina dijeli pola-pola, no vlasništvo kuće glasi na moje ime i ima li smisla sada ovjeriti kod javnog bilježnika da su moji roditelji dali taj novac meni kao pomoć u izgradnji kuće? Na žalost ne mogu potražiti pomoć odvjetnika jer ne radim i nemam nikakav prihod, pa bi mi svakako dobro došao Vas savjet u ovakvom obliku. Unaprijed se zahvaljujem.

Prema Obiteljskom zakonu bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu. Bračna stečevina je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe iz te imovine, te se smatra da su bračni drugovi u jednakim dijelovima suvlasnici u bračnoj stečevini, osim ako se drukčije ne dokaže. Vlastita imovina bračnog druga je ona imovina koju je bračni drug već imao u trenutku sklapanja braka, a također i imovina koju bračni drug stekne za vrijeme trajanja braka, ali ne radom, nego npr. darovanjem, nasljeđivanjem i sl.

Imajući u vidu gore navedeno, u eventualnoj tužbi koju bi Vaš suprug pokrenuo radi utvrđenja bračne stečevine, odnosno radi utvrđenja da je suvlasnik kuće u 1/2 dijela, Vi biste trebali dokazati da sredstva za kupnju kuće potječu od prodaje stana koji su Vam darovali Vaši roditelji, u kojem slučaju (ako to dokažete) bi njegov tužbeni zahtjev bio odbijen kao neosnovan. S obzirom da ste Vi upisani kao isključivi vlasnik navedene kuće, Vi tom nekretninom možete slobodno raspolagati u korist trećih osoba (prodati, darovati ili sl.), uz rizik da biste trećoj osobi mogli odgovarati za štetu ako Vaš suprug (u eventualnoj parnici protiv te treće osobe) dokaže da navedena kuća predstavlja bračnu stečevinu (odnosno da je on suvlasnik kuće u 1/2 dijela). Napominjem da Vas svakako upućujem da u eventualnoj parnici (postupku pred sudom) angažirate stručnu osobu - odvjetnika jer se inače izlažete riziku da kao laik - nestručna osoba izgubite spor. Ukoliko ispunjavate uvjete prema Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći, odvjetnik će Vas zastupati bez naknade.

Marko Križanec dipl.iur.

Na Vaša pitanja odgovara: Marko Križanec, dipl. iur. sa iskustvom iz područja nasljednog prava, ostavinskog postupka i zemljišno-knjižnog prava

06.06.2013.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana