Kako pojedine boje djeluju na nas

Kako pojedine boje djeluju na nas

Zelena smiruje. Zelena osvježava. Zelena simbolizira buđenje i mladost.

Zelena smiruje. Zelena osvježava. Zelena simbolizira buđenje i mladost. Ali zelena može potaknuti vašu kreativnost. Ili barem tako govore nova istraživanja. Za potrebe nedavno objavljene studije 69 ispitanika zamoljeno je da u dvije minute razmisle o što više načina na koji se može iskoristiti limenka. Prije nego li je počelo mjerenje vremena, polovini skupine pokazali su bijeli pravokutnik, a drugoj polovini zeleni. Ishod? Polovina koja je gledala u zelenu plohu prije testa izložila je zanimljivije, maštovitije odgovore.

Istoj fokus-grupi također su zadani i drugi kreativni zadaci, i im je prije rješavanja ponovo nakratko pokazana zelena boja, odnosno polovini skupine pokazali su crvenu, plavu, sivu. 'Zeleni efekt', kako su ga nazvali njemački istraživači, ponovno je pokazao da zelena skupina donosi inovativnije odgovore i rješenja.

Kako pojedine boje djeluju na nas

Zašto zelena potiče kreativnost? Autori istraživanja sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu izjavili su za MSNBC da razlog ovoj pojavi može biti što ta boja simbolizira rast. 'Zelena može biti znak koji potiče motivacije težnje za napretkom, i to može poticati poboljšanja', izjavio je dr. Stephanie Lichtenfeld.

Ali ovo otkriće još uvijek ne znači da biste trebali obojiti cijelu kuću u zelenu. Autori istraživanja kažu da je djelovanje boje suptilno i nije do kraja jasno koje sve ima učinke. Ako ipak želite pokušati, izaberite nijansu sličnu boji bora, jer ono što su vidjeli ispitanici bilo je najsličnije toj boji. Ako zelena potiče našu kreativnost, kako druge boje djeluju na nas? Huffington Post napravio je analizu učinaka.

Crvena
Crvena može imati pozitivne i negativne učinke – to doista ovisi o kontekstu. Istraživanje objavljeno 2007. sugerira da crvena može utjecati na rezultate ispita, zato je ta boja potiče strah od neuspjeha.

Također, stručnjaci smatraju da crvenu povezujemo s opasnosti zbog značenja u kojima se pojavljuje u našem okruženju: obično se pojavljuje na prometnim znakovima, dramatičnim upozorenjima, s njom nastavnici ispravljaju školske zadaće. No, ima i posve drukčijih interpretacija. Studija objavljena u Engleskoj 2005. povezuje tu boju s uspjehom i dominacijom. Tu se pak ističe da su na Olimpijskim igrama 2004. najviše puta pobjeđivali sportaši u crvenim dresovima.

I na kraju, crvena svakako može biti neodoljivo zavodljiva. Tu opće prihvaćenu činjenicu potvrđuje istraživanje u kojem su muškarci odgovorili kako su žene odjevene u crveno atraktivnije od onih odjevenih u druge boje.

Kako nam se čini ideja bojenja sobe u crveno? 'Crvena dokazano potiče rad srca, to je vrlo dinamična boja', komentirala je Linda Holt, dizajnerica interijera. 'Crvena soba može donijeti puno energije, ali nije dobra za opuštanje.'

Žuta
To je boja koja može popraviti raspoloženje. Tko se ne bi smiješio kada u vazi vidi buket suncokreta? U jednom istraživanju analizirali su kako se ljudi ponašaju na domjencima koji su upriličeni u tri različito obojene sobe: žutoj, crvenoj i plavoj. Uzvanici u žutoj sobi bili su puno življi i razgovorljiviji. Dizajnerica Linda Holt predlaže žutu za vaš ured, jer pomaže usredotočenosti.

Plava
U istraživanju s domjenkom u različito obojenim sobama, uzvanici u plavoj ostali su najdulje. Vjerojatno zato što nam ta boja daje osjećaj udobnosti. Dizajnerica Holt predlaže plavu za zidove spavaće sobe. Ima smirujući učinak i neke nijanse smanjuju brzinu otkucaja srca (zato je ta bolja česta u wellness-centrima). Kao i zelena, i plava može poticati kreativnost. Prema jednom istraživanju ta boja nas potiče da razmišljamo izvan uobičajenih, zadanih okvira.

Ružičasta
Život u ružičastom, što to točno znači? Obično se smatra da je to boja za djevojčice, zabavu, da simbolizira nevinost. U jednom davnom istraživanju iz kasnih sedamdesetih utvrđeno je da su zatvorenici manje nasilni kada su u ružičastim sobama.

Znači li to da se nježnom nijansom boje gume za žvakanje može sniziti stopa kriminala? Linda Holt osporava takav zaključak tvrdeći da je ova boja dovela do kratkotrajnog smirivanja zatvorenika, vjerojatno zbog šoka u kakav su ih netipičan interijer stavili. 'Kada je prošao efekt šoka i zbunjenosti, zatvorenici su se ponovo vladali po starom.' Ružičasta je nježnija varijanta crvene i djeluje poticajno. Ako tražite smirujuću boju, plava ili zelena su puno bolji izbor.

Kako pojedine boje djeluju na nas

Bijela
Bijela se može interpretirati na sto načina: autoritet, čistoća i sterilnost, prozračnost i prostranost, nevinost… tko bi sve nabrojao. A može li biti - mučnina? U istraživanju iz 1999. utvrđeno je da su se uposlenici u bijelim radnim prostorima više žalili na glavobolju i mučninu nego oni u plavim ili crvenim uredima.

Linda Holt drži kako bijela može uzrokovati zamor očiju i osjećaj bolesti. 'Oči trebaju odmor od bijele. Čak je i krem boja bolja od blještave bijele.'

Oznake: boje
23.04.2012. / tportal.hr
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana