Kako urediti sobu za tinejdžere

Kako urediti sobu za tinejdžere

U njihovom izražavanju, kao i potrebi da se okruže čudnim, neshvatljivim predmetima za odrasle, ne trebaju biti sputani, jer to je faza odrastanja, kao i energija, kojom moraju potvrditi sebe u tinejdžerskim godinama.

Iako ponekad 'teški' za druženje s ostatkom obitelji, tinejdžeri često imaju mnoštvo originalnih ideja. Idealno mjesto za njihovo ispoljavanje je soba koju najradije ne dijele s mlađim bratom ili sestrom. Tinejdžersku sobu upravo tako i tretirajte - kao njihovo osobno vlasništvo, svijet u kome su stvari postavljene onako kako oni žele. To su sobe u kojima nema čvrstih pravila, osim onih koja bi trebala biti provedena zbog funkcionalnosti prostora, kao što je pravilan položaj radnog stola u odnosu na izvor prirodne svjetlosti.

Tinejdžerice i tinejdžeri su najčešće podijeljeni u dvije grupe: one koji vole šarenilo i mnoštvo boja povezanih s kreativnim redom ili neredom te one koji su skloniji tamnim bojama, a fasciniraju ih crni zidovi ili taman namještaj. Potrebe ove druge skupine najčešće plaše roditelje koji im često ne dozvoljavaju ispunjavanje takvih želja.

Važno je napomenuti da boju na zidu uvijek možete promijeniti, a iskustvo trenutaka u kome će tinejdžeri osjetiti što im neka boja znači ili ne znači - ne bi im trebalo uskratiti! Crno obojen zid može biti vrlo otkačen u kombinaciji s drugim elementima namještaja i dekoracijama poput postera, tekstova pjesama, crteža ili instrumenata na zidu. Crnu boju često odabiru tinejdžeri koji imaju umjetničke sklonosti, a to je omiljena boja i mnogih arhitekata, dizajnera, slikara...

Vedre tinejdžerske sobe imaju osobit šarm. U takvim sobama vrijede drugačija pravila nego u ostatku doma: sve što tinejdžer/ica poželi imati u svojoj sobi dozvoljeno je jer predmeti i stil namještaja, koji ne moraju biti jedinstveni, odražavaju njihovu osobnost i trenutne potrebe. Umjesto lustera sa stropa mogu visjeti nogometne lopte, a umjesto foteljica ili sofe ispred televizora mogu biti postavljena sportska automobilska sjedala idealna za druženje!

Kako urediti sobu za tinejdžere

Sjedenje može biti organizirano i na druge otkačene načine. Uz klasičnu upotrebu garniture za sjedenje i klupskog stolića te primjenu tkanina i stakla s printom - prema želji tinejdžera - soba će dobiti originalan izgled. Kutak za druženje gotovo je najvažniji dio tinejdžerske sobe, jer upravo u tom dijelu mogu ispoljiti svu svoju kreativnost.

Sastavni dio tih soba su police za odlaganje knjiga i drugih važnih predmeta. S obzirom na to da je u sobama tinejdžera gotovo sve neobično, takve bi trebale biti i police. Otkačeni, nepravilni, organski oblici savršeno će se uklopiti u koncepciju mladenačke sobe. Knjige koje stoje na svom mjestu, a izgledaju kao pobacane, odlično će se uklopiti u traženi 'look'. Spretan dizajn polica rješava sve tinejdžerske zahtjeve – i estetske i funkcionalne!

Sobe tinejdžerica su posebno zanimljive. Osim u otkačenim, često ih uređuju u romantičnim stilovima s primjenom tipičnih 'ženskih' boja. Žuta, bijela, narančasta ili nijanse ružičaste odlično će upotpuniti romantične ugođaje uz obaveznu primjenu zidnih tapeta, čupavih tepiha, asimetričnih oblika namještaja i nezaobilaznih postera njihovih idola.

Današnji tinejdžeri pripadaju modernim generacijama koje su tehničke uređaje stavile visoko na listu prioriteta, a računala su sastavni dio njihovih života. Upravo iz tog razloga osigurajte im tehnički kutak kao obavezan sadržaj sobe.

Ukoliko ne podržavate sve ideje svojih tinejdžera, nastojite napraviti kompromis u sobi u kojoj provode najviše slobodnog vremena (kada su kod kuće). Ambijent u kome uče, zabavljaju se i odmaraju treba biti uređen po njihovoj mjeri da bi se osjećali ugodno i tako bili maksimalno učinkoviti.

Oznake: uređenje, stil
31.01.2012. / tportal.hr
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana