Kako urediti dječju sobu u skladu s godinama

Kako urediti dječju sobu u skladu s godinama

Dječja soba trebala bi pratiti razvoj djeteta, biti funkcionalna, ali i udobna za boravak, učenje i igru. Evo nekoliko savjeta kako da namještaj i dekor prati djetetovu dob bez velikih dodatnih ulaganja.

Manje ukrase i detalje uvijek je lako maknuti iz dječje sobe i svom mališanu ili princezi prostor osvježiti nečim novim. No kako djeca rastu, vrlo brzo se dogodi da trebaju novi namještaj. Ipak, tome ima rješenja ako se dugoročno planira i biraju višenamjenski komadi.

Danas na tržištu ima puno ideja kako namještaj prilagođavati djetetovom razvoju. Popularni su povišeni kreveti koji ispod imaju prostor za igru i stvari, a kada dijete krene u školu, taj se dio pretvara u mjesto za učenje i radni stol. Ako na raspolaganju imate prostraniju sobu, onda možete kombinirati veće ormare s kojih ćete samo primjerice mijenjati ukrase ili ručkice kako dijete raste, a vrlo brzo možete kupiti i veći krevet sa zaštitnom pomičnom ogradom koju ćete poslije jednostavno maknuti.

Također postoje i krevetići za bebe koji se poslije preslože u krevet. Oni su obično nešto većih dimenzija od klasičnih krevetića, ali moći ćete ih koristiti više godina, ovisno o veličini. Stoga, dok opremate dječju sobu, porazgovarajte s prodavačima o tome na koje se sve načine jedan komad namještaja može koristiti.

Ukoliko djeca dijele sobu, postoje mnoge kombinacije s po dva kreveta koji su povezani dodatnim ladicama i ormarićima te su pogodni za manje prostore.

Boje
Još jedan od zgodnih načina kako osvježiti sobu je bojenje zidova. Tako baby pastelne boje poslije lako možete zamijeniti nekim življim ili omiljenim bojama svog djeteta. Također možete birati bordure, naljepnice ili oslikati jedan zid muralom omiljenog lika iz crtića.

Ako je, primjerice, soba s plavim oblacima vašem školarcu dosadila, odaberite jednu boju za zid koju ćete povezati s bojom namještaja, zavjesa i ostalih detalja poput lampe na radnom stolu ili koša za otpatke.

Razmještaj namještaja

Kako urediti dječju sobu u skladu s godinama

Kako dijete odrasta, mijenja se potreba za različitim stvarima u sobi. Školarac će imati puno manje igračaka nego prije. Stoga taj prostor raščistite i uredite ga u prostor za učenje i zabavu. Moguće je da će čak soba biti i veća jer igračke obično zauzmu više prostora, a uz nekoliko polica na zidu i radni stol, starijem djetetu neće trebati više prostora nego prije.

Dio preostalog prostora podijelite u spavaći dio i onaj za hobije ili neke druge interese koje vaše dijete ima. Dok je dijete manje, svakako je bolje da im stvari budu nižu pozicionirane i nadohvat ruke, a kad porastu, možete kombinirati razne sisteme za vješanje i police da što bolje organizirate prostor.

Oznake: dječja soba
29.11.2011. / tportal.hr
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana