Preuređenje malog stana za bračni par

Preuređenje malog stana za bračni par

Mladi bračni par želi urediti stan u obiteljskoj kući, pogledajte što im savjetuje naša arhitektica...

Zadovoljstvo nam je predstaviti našu novu rubriku: ARHITEKTONSKI SAVJETI. Vaše upite za arhitektonskim savjetima, sa što preciznijim tlocrtom stana ili kuće, označenim mjerama, te ucrtanim prozorima i vratima, šaljite na arhitekt@nekretnine.net. Arhitektica se oslobađa odgovornosti nastale štetom u slučaju da zaprimljeni tlocrt ne odgovara stvarnom stanju.

UPIT:

 

Želimo preurediti dio obiteljske kuće u stan za mladi bračni par. Velika prostorija je napravljena iznad kotlovnice i garaže, a manja prostorija je soba. Ulaz je izvana preko balkona i vanjskog stubišta. Nacrtali smo mjesto gdje su već provedene instalacije za kuhinju i mjesto gdje se može postaviti kupaonica – zbog WC-a.
Mi smo zamislili da u posebnu prostoriju gdje su instalacije za kuhinju, stavimo kuhinju i blagovaonicu, a odmah do nje dnevni boravak. Do ulaza bi trebala biti kupaonica. Zanima nas da li je moguće napraviti još dvije odvojene sobe za spavanje, jednu s bračnim krevetom, a drugu za goste ili dijete.
Ukoliko imate još neki prijedlog, bili bismo zahvalni.

ODGOVOR

Prvi prijedlog

Postupila sam po vašoj želji i smjestila kuhinju i blagovaonicu u manju prostoriju, kupaonicu odmah pokraj ulaza i spavaonice uz nju.

Ovo rješenje ne nudi ujednačene površine prostorija i spavaonice su premalene. Osim toga ulazni hodnik je dugačak, a ne može biti dovoljno širok da u njega smjestite garderobne ormare. Stoga sam pokušala drugačije organizirati stan.

Drugi prijedlog

Umjesto kuhinje, u postojeću manju prostoriju smještena je spavaonica za bračni par.
Kupaonica je i dalje uz ulaz, ali je odmah do nje dnevni boravak s kuhinjom i blagovaonicom u jednoj prostoriji. Time se smanjio ulazni hodnik, grupa za boravak je bliže ulazu što je pozitivno.

Nedostatak ovog rješenja je taj što je kupaonica daleko od spavaće grupe i što se u spavaonice ulazi direktno iz boravka.

Treći prijedlog

Budući da je stan smješten iznad garaže i kotlovnice, postoji mogućnost da se instalacije odvodnje provedu u spuštenom stropu kotlovnice i garaže. U tom slučaju dobije se  optimalno rješenje za ovaj stan.

Ulazni dio je u blizini grupe za boravak, a spavaonice s kupaonicom su odvojene i postavljena je tampon zona- degažman kao zaštita od buke između boravka i spavaonica.

Spavaonice su po površini ujednačene s ostatkom stana.

Jedina mana ovog i svih ostalih rješenja je u tome da nema odvojenog WC-a, jer je ipak ovo stan za tri ilki četiri osobe, a tada je potreban odvojeni WC. Ovdje to nije moguće postići jer je površina stana ipak malena.

Napominjem da je potrebno zatražiti dozvolu za ovaj zahvat jer se mijenja broj stanova u kući, a i raspored i veličina otvora na pročelju.

Eleonora Potočnjak dipl.ing.arh.

Savjetuje Vas: Eleonora Potočnjak, arhitektica sa višegodišnjim iskustvom u arhitektonskom projektiranju stambenih objekata

Zanima vas kako urediti mali stan? Pogledajte primjer u našem članku:
Ljubitelji boja uživat će u izgledu ovog malog stana >>

Oznake: arhitektura
21.05.2013.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana