Preuređenje dvosobnog stana

Preuređenje dvosobnog stana

Obitelj iz Zagreba želi preurediti dvosoban stan uz povećanje spavaće sobe i novog rasporeda kupaonice. Pogledajte što im predlaže naša arhitektica...

Zadovoljstvo nam je predstaviti našu novu rubriku: ARHITEKTONSKI SAVJETI. Vaše upite za arhitektonskim savjetima, sa što preciznijim tlocrtom stana ili kuće, označenim mjerama, te ucrtanim prozorima i vratima, šaljite na arhitekt@nekretnine.net. Arhitektica se oslobađa odgovornosti nastale štetom u slučaju da zaprimljeni tlocrt ne odgovara stvarnom stanju.

UPIT:

 

Imamo dvosobni stan, ali nam se spavaća soba čini mala, pa ne znamo kako da smjestimo krevet. Želimo promijeniti  raspored u kupaonici i  bolje je organizirati. Kada je premala. Može  i tuš kada ako ne stane veća kada. U stanu ćemo živjeti suprug i ja i potrebno nam je još mjesto za kompjuter i radni stol. Kuhinju i boravak želimo povezati u jednu prostoriju.

Molim vas za prijedlog koji bi udovoljio našim željama. Hvala!

ODGOVOR

Prema dostavljenim mjerama, vidi se da je spavaća soba doista uska i bit će teško smjestiti bračni krevet.

S obzirom na dispoziciju kuhinje i instalacija u njoj,  predlažem dva rješenja: prvo je da kuhinja ostane na mjestu gdje je i bila, a drugo rješenje je da se premjesti bliže kupaonici. U drugom slučaju može biti pružena samo uz jedan zid ili dvostrana, tako da smjestite   sol za blagovanje uz prozor.

Isto tako je  moguće organizirati kupaonicu tako da u nju stane i veća ležeća kada, ali se tada mora povećati kupaonica.

Napravljena su tri prijedloga i nadam se da ćete naći nešto što će vam se svidjeti, a moguće su naravno i kombinacije unutar predloženog.

Prvi prijedlog

Zadržan je pregradni zid između hodnika i spavaonice. Ležaj je smješten tako kako je jedino moguće: priljubljen uza zid tako da se može koristiti samo s jedne strane. To je malo inkomodirajuće za jednog supružnika, ali..

U spavaonici je uz prozor smješten radni stol s kompjuterom.

U ulaznom prostoru se nalaze police i vješalice. Ulaz u kuhinju je zatvoren, a ulaz u boravak je premješten bliže kupaonici.

U kupaonici se nalazi tuš kada WC i perilica rublja, te umivaonik koji ima dovoljno mjesta da bude moderno oblikovan i da ima mjesta za police i ormariće.

Drugi prijedlog

Ukoliko vam smeta da je radni stol u spavaonici, smjestite ga u prošireni hodnik u kojem se nalaze garderobni ormari.

Ovdje predlažem da povećate kupaonicu i smanjite ulazni hodnik. Tako u kupaonicu stane ležeća kada i veći umivaonik. Perilica neka bude manjih dimenzija.

To će biti moguće samo ako pomaknete ulazna vrata u boravak. Time se dobiva bolja ulazna orijentacija jer je boravak blizu ulaza u stan.

Kuhinja je premještena  na drugi zid uz  kupaonicu  i time je dobila   na kvaliteti jer nije tik uz prozor, tako da se viseći elementi mogu slobodno postavljati  jer ih ne ograničava prozor.

Treći prijedlog

Kuhinja je drugačije organizirana tako da je stol za blagovanje do prozora, a elementi radnog dijela kuhinje su smješteni jedan nasuprot drugom i  zaklonjeni su pogledu iz boravka.

Spavaći dio je  podijeljen na zone. Prvo je radni dio, a garderobni ormari su sada u spavaonici i na kraju uz prozor su dva odvojena kreveta - ako vam se to sviđa ili ako nemate čvrsti san. Dio garderobnog  ormara, koji  je uz uzglavlje kreveta, treba napraviti tako da se dio može koristiti kao noćni ormarić.

Eleonora Potočnjak dipl.ing.arh.

Savjetuje Vas: Eleonora Potočnjak, arhitektica sa višegodišnjim iskustvom u arhitektonskom projektiranju stambenih objekata

Treba vam ideja za uređenje kupaonice? Možda pronađete nešto zanimljivo u članku:
Novo lice tuša >>

Oznake: arhitektura
08.07.2013.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana