Odvajanje WC-a od kupaonice i povećanje spavaće sobe

Odvajanje WC-a od kupaonice i povećanje spavaće sobe

Obiteljski stan treba preurediti na način da se odvoji WC od kupaonice uz povećanje sobe. Pogledajte prijedloge naše arhitektice...

Zadovoljstvo nam je predstaviti našu novu rubriku: ARHITEKTONSKI SAVJETI. Vaše upite za arhitektonskim savjetima, sa što preciznijim tlocrtom stana ili kuće, označenim mjerama, te ucrtanim prozorima i vratima, šaljite na arhitekt@nekretnine.net. Arhitektica se oslobađa odgovornosti nastale štetom u slučaju da zaprimljeni tlocrt ne odgovara stvarnom stanju.

UPIT:

 

U vlasništvu smo stana i želimo ga prije useljenja promijeniti tako da imamo odvojen WC,  da se poveća mala soba i ako je moguće, da bude direktan ulaz u dnevni boravak, a ne preko kuhinje. Hvala!

ODGOVOR

Prema dostavljenim mjerama, vidi se da su prostorije stana većih dimenzija tako da se može udovoljiti vašim zahtjevima.

Postojeće stanje

Pretpostavljam da želite manju sobu urediti ili za dijete ili za roditelje što je u svakom slučaju moguće. Sadašnji oblik manje spavaonice nije pogodan za uređenje jer su odnosi širine i duljine u odnosu na prozor nepovoljni. Drugačijom orijentacijom manje spavaonice dobije se bolji odnos iako nužno ne znači da je sada spavaonica veća. Roditeljska spavaonica je dosta velika tako da u slučaju da se odlučite namjestiti je kao takvu, dobivate puno prostora za ormare i za krevet.

Kupaonica je napravljena prema ondašnjim standardima za dvosobni stan što je ovaj stan u osnovi i bio. Ali mislim da je sada s povećanjem jedne spavaonice nužno imati poseban odvojen WC ili čak još jedan WC.

S obzirom na dispoziciju prostora dajem vam dva prijedloga.

U oba prijedloga promijenjena je veličina manje sobe, dodan je WC i u boravak se ulazi izravno iz ulaznog prostora koji je nešto povećan da bi se dobio izravan ulaz u boravak.
Predlažem da zatvorite ulaz u kuhinju i da u nju ulazite iz boravka. Tako na tom mjestu u ulaznom prostoru možete staviti vješalice koje su uvijek potrebne, a često ih nemate kamo smjestiti.

Prvi prijedlog

Ovaj prijedlog zadržava roditeljsku spavaonicu na njenom prvotnom mjestu gdje ima dovoljno mjesta i za krevet i za puno ormara različite dubine. Ormari trebaju biti dubine 60 cm ako u njih želite objesiti odjeću na vješalicama, a za odjeću  koju slažete na police, ormari mogu biti i manje dubine npr. 45 cm ili 30 cm. U tom slučaju je veća preglednost spremljene odjeće.

Prvi prijedlog

Manja spavaonica je dovoljna za jedno dijete ili može biti radna soba ili sl.

U povećanom ulaznom prostoru imate mjesta za jedan veći ormara- za garderobu ili za usisavač i sl.

Drugi prijedlog

Ovaj prijedlog je drugačiji u tome što je veća spavaonica iskorištena za dječju sobu za dva djeteta. Veličina spavaonice dozvoljava postavu dva dječja kreveta, a da ne moraju biti na kat iako je i to moguće napraviti interijerskim rješenjem.

Drugi prijedlog

Isto tako u spavaonici ima mjesta za garderobni ormar i za dva radna stola.

Roditeljska spavaonica je smještena u manju sobu iako je po veličini dovoljna za smještaj bračnog kreveta i velikog garderobnog ormara.

U ovom prijedlogu kao i u prijedlogu broj jedan napravljen je novi razmještaj u kupaonici jer je premali razmak između kade i umivaonika i WC-a. U predloženom rješenju u kupaonicu stanje i perilica i sušilica uz umivaonik, kadu i WC, a da se nije promijenila veličina kupaonice.

 

Eleonora Potočnjak dipl.ing.arh.

Savjetuje Vas: Eleonora Potočnjak, arhitektica sa višegodišnjim iskustvom u arhitektonskom projektiranju stambenih objekata

Izdvajamo jedan lijepi stan iz Švedske koji bi Vam mogao biti inspiracija kod uređenja. Više u članku:
Stan od 44 m2 u klasičnom švedskom stilu >>

Oznake: arhitekt
24.04.2013.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana