Kako preurediti dvosoban stan?

Kako preurediti dvosoban stan?

Novi savjet naše arhitektice!

Zadovoljstvo nam je predstaviti našu novu rubriku: ARHITEKTONSKI SAVJETI. Vaše upite za arhitektonskim savjetima, sa što preciznijim tlocrtom stana ili kuće, označenim mjerama, te ucrtanim prozorima i vratima, šaljite na arhitekt@nekretnine.net. Arhitektica se oslobađa odgovornosti nastale štetom u slučaju da zaprimljeni tlocrt ne odgovara stvarnom stanju.

 

Imamo dvosoban stan od 66m2 u kojem živimo muž, ja i dvoje djece (muško i žensko). Do sada je sve bilo ok jer su djeca mala i spavali smo svi u jednoj sobi. Kako djeca rastu, a na jesen će jedno u školu, potreban nam je hitno novi stan ili adaptacija postojećeg.

Postojeće stanje

Mi imamo nekoliko opcija kako to napraviti, ali evo ovim putem tražim i vaš savjet odnosno vaša idejna rješenja. Jedno od naših rješenja je da od kupaonice napravimo kuhinju, a od spavaće sobe blagovaonicu i boravak. Od  wc-a i ostave kupaonicu te u boravku i kuhinje napravimo tri sobe...

 

Prema dostavljenim nacrtima postojećeg stanja vidljivo je da je ovo rješenje koje ste spomenuli optimalno jer svaka soba može imati svoj prozor.  Predlažem vam dva načina na koji to možete napraviti.
U svakom slučaju poželjno je dnevni boravak premjestiti na mjesto spavaće sobe koja ima izlaz na balkon. Prostor je pogodan za smještaj sjedeće garniture s TV-om i blagovaoničkog stola.
Na mjestu kupaonice uređena je kuhinja. Postojeći WC i izba su spojeni i pretvoreni u kupaonicu.
Ukoliko želite povećati otvor između boravka i kuhinje koji je u nosivom armiranobetonskom zidu, za to  je potrebno ishoditi odobrenje za građenje.
Predlažem vam dva načina na koji možete preurediti stan, ovisno o tome da li želite veću spavaonicu za roditelje ili manju.

Prvi prijedlog

 

Prvi prijedlog
U spavaćem traktu su dvije manje sobe za djecu  i veća spavaća soba za roditelje.
Hodnik između ulaznih vrata u spavaonice nije bilo moguće izbjeći ukoliko ne želite prolaznu sobu. Neka vrata prema sobama budu ustakljena pa će se hodnik doimati širim ili postavite fiksne prozore s pjeskarenim staklom iznad visine vrata na oba zida koja vode u dječje spavaonice. Na taj način će se i spavaonice činiti većima.
Roditeljska spavaonica je dovoljno velika za smještaj garderobnog ormara u koji se može pohraniti sezonska garderoba jer manje spavaonice imaju i male garderobne ormare.
Kupaonica je organizirana tako da je u njoj ugrađena veća tuš kabina, WC, umivaonik i perilica rublja.
Predprostor ulaza u stan pregradite tako da postavite još jedna vrata. To je potrebno zato što mi se čini da je bolje ukloniti vrata između hodnika i boravka kako ne bi bilo prepreke između kuhinje i blagovaonice, a potrebno je i zbog prozračivanja kuhinje. U svakom slučaju  ugradite napu nad štednjakom, a i koristite postojeći ventilacioni kanal za dodatno prozračivanje.

Drugi prijedlog

 

drugi prijedlog
Dnevni boravak je nešto drugačije organiziran tako da je blagovaonički stol smješten u dubini prostorije, a sjedeća garnitura i TV bliže balkonu.
Iako je kupaonica male površine, ipak sam pokušala odvojiti WC u zasebnu prostoriju s obzirom na broj korisnika stana. U tom slučaju je u kupaonici manja tuš kabina.
Dječje spavaonice su nešto veće, ali je roditeljska spavaonica minimalna, ali ako tako želite, tada je ovo rješenje za vas.
Naravno da se prijedlozi za pojedine dijelove stana mogu kombinirati.

Eleonora Potočnjak dipl.ing.arh.

Savjetuje Vas: Eleonora Potočnjak, arhitektica sa višegodišnjim iskustvom u arhitektonskom projektiranju stambenih objekata.

24.04.2014.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana