Kako od dvosobnog napraviti trosoban stan?

Kako od dvosobnog napraviti trosoban stan?

Stan ima 70,70m2, dvije sobe, dnevni boravak, kupaonicu i kuhinju. Imamo dvoje djece različitog spola. Želimo tri sobe, dnevni boravak, kuhinju i kupaonicu. Je li to moguće?

Prema dostavljenim nacrtima postojećeg stanja nametnula su se dva rješenja s različitom lokacijom boravka i kuhinje. Budući da imate na dva mjesta instalacije vode i kanalizacije, bilo je moguće ponuditi vam oba rješenja.

Napominjem da je kod prvog prijedloga potrebno provjeriti s izvođačem instalacija kanalizacije mogućnost smještaja dodatnog WC-a na predloženom mjestu.

Na mjestu sadašnje dnevne sobe dodana je još kuhinja i tako dobiven open space boravak s kuhinjom i blagovaonicom. Pozicija prema zapadu je optimalna za boravak.

Na mjestu sadašnje kuhinje projektirana je spavaonica za jedno dijete, a može biti i spavaonica za roditelje kako je u drugom prijedlogu.

Budući da je ta prostorija dosta velika za jednokrevetnu spavaonicu predlažem da se odvoji predprostor s ugrađenim ormarom za usisavač i sl.

Zadržana je pozicija dviju spavaonica na istočnoj strani što je povoljnije za smještaj spavaonica. Pokraj kupaonice projektiran je dodatni WC.

Ovaj prijedlog jasno grupira spavaću i dnevnu zonu. Isto tako je roditeljska spavaonica odijeljena od dječjih soba.

Položaj dnevnog boravka je sada na mjestu dviju spavaonica. Time se smanjio dugačak ulazni hodnik jer dječje spavaonice imaju zaseban ulazni dio i tampon od dvoja vrata osigurava zaštićenost od neželjenih zvukova u oba smjera.

Boravak sada ima dvostranu orijentaciju – istok i sjever i bolje grupirane prostore za boravak, blagovanje i kuhanje.

Roditeljska spavaonica je na mjestu sadašnje kuhinje. Ima predprostor s garderobnim ormarima tako da taj predprostor osigurava zvučnu zaštitu i mirni kutak za spavanje.

U ovom rješenju nema dodatnog WC-a što je nedostatak.

Eleonora Potočnjak dipl.ing.arh.

Savjetuje Vas: Eleonora Potočnjak, arhitektica sa višegodišnjim iskustvom u arhitektonskom projektiranju stambenih objekata.

30.05.2014.
Copyright © 2004 - 2018 | Trader Media East & Oglasnik d.o.o. - Sva prava pridržana